DTSO Haber'de Ara
DTSO Haber'de Ara
Limited Şirket Tescil İşlemleri
Limited şirketler en az 10.000,00 TL sermaye ve en az bir(1) ortakla kurulmalıdır. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25,00 TL veya bunun katları olması lazımdır. Bir limited şirketin kuruluşunun tesciline ilişkin başvuru, şirket sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüğünce onaylanmasını izleyen otuz gün içinde yapılır. Başvuruda müdürlüğe aşağıdaki belgeler verilir:
GEREKLİ EVRAKLAR;
1) Kurucuların imzaları Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından onaylanmış ıslak imzalı Limited Şirket Sözleşmesi (2 adet asıl- 1 adet fotokopi),
2) Şirket müdürü veya müdürlerinin şirket unvanı altında düzenlenmiş ve Ticaret Sicili Müdürlüğünde onaylanmış ünvan altında imza beyannamesi (2 adet asıl- 1 adet fotokopi). (Beyannameyi size yakın yerdeki Ticaret Sicili Müdürlüğünde Mersis Talep numarasını ibraz ederek çıkartabilirsiniz.)
3) Ortak olmayan müdürler kurulu üyelerinin bu görevi kabul ettiklerine ilişkin yazılı beyanları (TSY Madde 90/1-c)
4) 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanuna göre sermayenin onbinde dördünün ödendiğine dair dekont. (Müdürlüğümüzün bağlı olduğu Oda veznesine veya Odanın banka hesabına yatırılacaktır).
6) Odaya kayıt için;
a) Hükmi Şahıs Kayıt Beyannamesi
7) Tüm ortakların ve ortak olmayan müdürlerin 2 şer adet fotoğrafları
8) Bir tüzel kişinin şirket müdürlüğüne seçilmesi halinde tüzel kişi ile birlikte tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen bir gerçek kişinin belirlenmesine ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği (2 adet asıl – 1 adet fotokopi),
9) Kuruluşta ayni sermaye konulması halinde;
a) Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmeler ve ayni varlıkların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişi tarafından hazırlanmış değerleme raporları ile mahkeme kararı,
b) Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı,
c) Ayni sermaye olarak konulan taşınmaz, fikri mülkiyet hakları ve diğer değerlerin kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge,
10) Ayni varlıkların ve işletmenin devir alınmasına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere, kurulmakta olan şirket ile kurucular ve diğer kişilerle yapılan ve kuruluşla ilgili olan sözleşmeler,
NOTLAR: a-Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde bu kuruluşların iştirakine izin veren bakanlar kurulu kararının bir örneği
b-Sözleşmede kurucu ortak olarak bir tüzel kişi (Limited Şirket-Anonim Şirket Vb. ) varsa noter onaylı iştirak kararı (2 adet asıl) c- Kuruluşu Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazısı.
YABANCI UYRUKLU ORTAK VE MÜDÜR VARSA
A-Yabancı Uyruklu Ortak Gerçek Kişi İse; -Varsa yabancılara verilen kimlik numarasını gösteren resmi belge fotokopisi (2 adet ) ; adresi yurtdışında ise adresi gösterir beyan -Tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti (2 adet asıl) - Fotoğrafı (2 adet) -Vergi dairesi potansiyel görüntüleme belgesi (2 adet asıl)
B-Yabancı Uyruklu Ortak Tüzel Kişi İse;
1- Şirketin güncel ; Sicil Tasdiknamesi veya Sicil Özeti. Belgenin Türk konsolosluğundan veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik ettirilmesi (apostil onaylı) ve noter onaylı Türkçe çevirisi ile birlikte müdürlüğe verilmesi zorunludur. (TSY 32. Madde)
2-İştirak kararı veya vekaletname. Kararın Türk konsolosluğundan veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre tasdik ettirilmesi (apostil onaylı) ve noter onaylı Türkçe çevirisi ile birlikte müdürlüğe verilmesi zorunludur. (TSY 32. Madde) (Bu kararda veya vekaletnamede şirkete kurmak için gerekli evrakları imzalamaya ve kurulucak şirkete temsile yetkili kişi belirtilecektir.)
3- Yabancı uyruklu tüzel kişinin Vergi dairesi potansiyel görüntüleme belgesi
4-Yabancı uyruklu tüzel kişiliğin temsilcisinin; -Tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti (2 adet asıl - 1 adet fotokopi) -Fotoğrafı (2 adet) -Vergi dairesi potansiyel görüntüleme belgesi -Varsa yabancılara verilen kimlik numarasını gösteren resmi belge fotokopisi (2 adet ) ; adresi yurtdışında ise adresi gösterir beyan
NOT: İkametgah adresi yurtdışında olan Türk Vatandaşları; bulundukları ülkeden aldıkları çalışma izin belgesi veya oturma izin belgesinin noter onaylı suretlerini ibraz edeceklerdir.
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
Ticaret Sicili Yönetmeliği Madde 120;
GEREKLİ EVRKLAR
2) Odaya kayıt için;
a) Hükmi Şahıs Kayıt Beyannamesi
3) Şube müdürü/müdürlerinin 2 şer adet fotoğrafları
4) Şube müdürü/müdürlerinin şube unvanı altında Ticaret sicil müdürlüğünde düzenlenmiş ünvan altında imza beyannamesi (2 adet asıl - 1 adet fotokopi). (Beyannameyi size yakın yerdeki Ticaret Sicili Müdürlüğünde Mersis Talep numarasını ibraz ederek çıkartabilirsiniz.)
5) Şube açılışına ilişkin; noter onaylı Müdürler Kurulu Kararı (2 adet asıl - 1 adet fotokopi) veya Genel Kurul Toplantı Tutanağı (2 adet asıl - 1 adet fotokopi)
6) Genel Kurul Kararı alındı ise Hazır Bulunanlar Listesi ( -2 adet asıl)
7) Genel Kurul Kararı alındı ise; Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı ( -2 adet fotokopi)
8) Genel Kurul Kararı alındı ise; Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri
9) Açılması Bakanlık veya resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şubeler için bu izin veya uygun görüş yazısı NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
Ticaret Sicili Yönetmeliği Madde 111;
GEREKLİ EVRAKLAR
1) Şirketin kayıtlı olduğu sicil müdürlüğünden alınacak belgeler;
a) Varsa önceki değişiklikleriyle beraber, şirketin eski merkezinin kayıtlı olduğu müdürlükçe onaylı şirket sözleşmesinin bir örneği ile bunların yayımlandığı Sicili Gazeteleri (2 takım onaylı asıl – 1 takım fotokopi)
b)Eski merkezde yapılan en son tescilin yayımlandığı sicil gazetesinin sicil müdürlüğünce onaylı örneği (2 adet asıl-1 adet fotokopi) c)Eski merkezdeki sicil kaydının Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 111 inci maddesine göre düzenlenmiş onaylı örneği (2 adet asıl – 1 adet fotokopi)
3) Odaya kayıt için;
a) Hükmi Şahıs Kayıt Beyannamesi
4) Tüm ortakların 2 şer adet fotoğrafları
5) Noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı ( 2 adet asıl - 1 fotokopi) ile Merkez nakli tadil metni ( 1 adet asıl)
6) Hazır Bulunanlar Listesi (2 adet asıl)
7) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (1 adet fotokopi)
8) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
1) Dilekçe
3) Noter onaylı Müdürler Kurulu Kararı veya Noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı ( 2 adet asıl – 1 adet fotokopi)
4) Hazır Bulunanlar Listesi (Genel Kurul Kararı alındı ise -2 adet asıl)
5) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (Genel Kurul Kararı alındı ise -1 adet fotokopi)
6) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri (Genel Kurul Kararı alındı ise )
Not: Belediyeler tarafından yapılan numarataj çalışması nedeniyle adres değişikliği söz konusu ise şirketin GÜNCEL ADRESİNİ gösteren ilgili belediye başkanlığından alınacak yazı ve dilekçe ile başvuru yeterlidir. Belediye yazısında eski adres gösterilmez ise işlem yapılamayacaktır. Not: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
1) Dilekçe
2) Noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı (2 adet asıl - 1 fotokopi)
3) Hazır Bulunanlar Listesi (2 adet asıl)
4) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (2 adet fotokopi)
5) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri
6) Bağımsız denetime tabi şirket statüsünde ise seçilen denetçinin; Türk Ticaret Kanunun 400 üncü maddesinde sayılan bağımlılık hallerinden birinin kendisinde bulunmadığına ilişkin denetçinin beyanı (TSY Madde 108/4) (2 adet asıl) ile bağımsız denetçilik belgesi fotokopisi
7) Şirket ile Denetçi arasında yapılan denetim sözleşmesi ( 2 adet fotokopi) ( Bakanlığın 24/12/2018 tarih 50035491-431.04-E-00040042975 sayılı yazısı)
8) 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 1524 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca internet sitesi açılmasına ve bu sitenin belirli bir bölümünün şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanması için özgülenmesine ve bilgi toplumu hizmetlerine ayrılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenleyen SERMAYE ŞİRKETLERİNİN AÇACAKLARI İNTERNET SİTELERİNE DAİR YÖNETMELİK'in 5. Maddesinin 6. fıkrası uyarınca açılacak internet sitesinin yönetim organı tarafından alınacak kararla Ticaret Sicili Müdürlüğümüze tescil ettirilmesi gerekmektedir.
Not: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
Not: Denetçinin adı ve soyadı veya unvanı, kimlik numarası, yerleşim yeri veya merkezi, varsa tescil edilmiş şubesi tescil edileceğinden Genel Kurul kararında veya beyanda bu bilgilerin yer alması gerekmektedir. (TSY Madde 108/5)
(1) Esas sermaye paylarının geçişlerinin tescili için aşağıda sayılan belgelerle otuz gün içinde ilgili müdürlüğe başvurulur (TSY-103): GEREKLİ EVRAKLAR
1) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse esas sermaye payının devrine onay veren noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı (Çok Ortaklı) (1 asıl – 1 fotokopi)
2) Hazır Bulunanlar Listesi (2 adet asıl)
3) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (2 adet fotokopi)
4) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri
5) Esas sermaye payının devrine ilişkin tarafların imzaları noter onaylı devir sözleşmesi (2 asıl -1 fotokopi) veya payın miras, eşler arasındaki mal rejimi veya icra yoluyla geçmesi halinde buna ilişkin belge
6) Pay defteri (devir eden ve devir alan ortağın kaydedildiği sayfalar) (1’er adet fotokopi)
7) Dilekçe
8) Şirkete devir neticesinde yeni ortaklar giriyorsa yeni ortakların; fotoğrafı (2 adet) 9) Tüzel kişilik ortak oluyor ise; -Tüzel kişiliğin ortaklar kurulunun / yönetim kurulunun alacağı iştirak ve temsilci kararı noter onaylı örneği ( 2 adet asıl), Bu kararda; ortak olunacak şirkete iştirak ve bu şirkette kendilerini temsile yetkili kişi belirtilecektir. - Tüzel kişiliğin temsilcisinin; fotoğrafı (2 adet).
Not: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
Notlar:
a) Pay devirlerinde; pay adedinin tam sayı olacak şekilde yapılması zorunludur.
b) Yeni ortak giriş var ise ortağın ad ve soyadı, vatandaşlıkları ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ise T.C. kimlik numarası, yabancı uyruklu ise, vergi numarası belirtilmelidir. Yabancı uyruklu ortağın noter onaylı Pasaport Çevirisi - Varsa İkamet İzin Belgesi noter tasdikli sureti (1 asıl) ve adresi gösterir Nüfus Müdürlüğü İkametgah Belgesi (1 asıl) ile potansiyel vergi görüntüleme belgesi eklenmelidir. adresi yurtdışında ise adresi gösterir beyan
c) Hisse devri kararlarında sermayenin ödendiğinin belirtilmesi gerekmemektedir. Belirtildiği takdirde sermayenin ödendiğine ilişkin SMMM raporu ve faaliyet belgesi eklenmesi gerecektir.
Ticaret Sicili Yönetmeliği Madde 102-103 (1) Birden çok ortaklı olarak kurulan şirketin ortak sayısı sonradan bire düşerse durum, bu sonucu doğuran işlem tarihinden itibaren yedi gün içinde şirket müdürlerine yazıyla bildirilir. Şirket müdürleri, bildirimin alınması tarihinden itibaren yedi gün içinde, şirketin tek ortaklı bir limited şirket olduğunu, bu tek ortağın adı ve soyadını veya unvanını, kimlik numarasını, yerleşim yerini veya merkezini ve vatandaşlığını ilgili müdürlüğe tescil ettirmekle yükümlüdür(TSY-102):
GEREKLİ EVRAKLAR
1) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse esas sermaye payının devrine onay veren noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı (1 adet asıl – 1 adet fotokopi)
2) Hazır Bulunanlar Listesi (2 adet asıl)
3) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (1 adet fotokopi)
4) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri
5) Esas sermaye payının devrine ilişkin tarafların imzaları noter onaylı devir sözleşmesi (2 asıl -1 fotokopi) veya payın miras, eşler arasındaki mal rejimi veya icra yoluyla geçmesi halinde buna ilişkin belge
6) Pay defteri (devir eden ve devir alan ortağın kaydedildiği sayfalar) (1’er adet fotokopisi),
7) Dilekçe
8) Şirkete devir neticesinde yeni ortaklar giriyorsa yeni ortakların; Fotoğrafı (2 adet)
9) Tüzel kişilik ortak oluyor ise; -Tüzel kişiliğin ortaklar kurulunun / yönetim kurulunun alacağı iştirak ve temsilci kararı noter onaylı örneği ( 2 asıl - 1 fotokopi), Bu kararda; ortak olunacak şirkete iştirak ve bu şirkette kendilerini temsile yetkili kişi belirtilecektir. - Tüzel kişiliğin temsilcisinin; fotoğrafı (1 adet).
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
Notlar:
a) Pay devirlerinde; pay adedinin tam sayı olacak şekilde yapılması zorunludur.
b) Yeni ortak giriş var ise ortağın ad ve soyadı yanında yerleşim yeri, vatandaşlıkları ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ise T.C. kimlik numarası, yabancı uyruklu ise, vergi numarası belirtilmelidir. Yabancı uyruklu ortağın noter onaylı Pasaport Çevirisi - Varsa İkamet İzin Belgesi noter tasdikli sureti (2 adet asıl) ve adresi gösterir Nüfus Müdürlüğü İkametgah Belgesi (1 adet asıl) ile potansiyel vergi görüntüleme belgesi eklenmelidir. adresi yurtdışında ise adresi gösterir beyan
c) Hisse devri kararlarında sermayenin ödendiğinin belirtilmesi gerekmemektedir. Belirtildiği takdirde sermayenin ödendiğine ilişkin SMMM raporu ve faaliyet belgesi eklenmesi gerecektir.
GEREKİ EVRAKLAR
A-Veraset ilamı-Miraçılık Belgesi ile tescil (feragatname yoksa)
1) İntikal sonrası durumu gösteren ayrıntılı dilekçe
2) Mahkemeden veraset ilamı veya Noterden mirasçılık belgesi (2 adet asıl veya onaylı sureti)
3) Pay defteri (devir eden ve devir alan ortağın kaydedildiği sayfalar) (1’er adet),
B-Genel Kurul Kararı ile tescil
1) Dilekçe
2) Noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı (2 asıl – 1 fotokopi)
3) Hazır Bulunanlar Listesi (1 adet asıl)
4) Mahkemeden veraset ilamı veya Noterden mirasçılık belgesi (1 adet asıl veya onaylı sureti)
5) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (1 adet fotokopi)
6) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri
7) Pay defteri (devir eden ve devir alan ortağın kaydedildiği sayfalar) (1’er adet fotokopisi)
8) Varsa Noterde düzenlenmiş Feragatname (2 adet asıl)
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
Notlar
a) İntikal nedeniyle paylar küsüratlı çıkarsa; Pay adetlerinin tam sayı olacak şekilde, küsüratlı payların varisler arasında dağıtılması gerekir.
b) Yeni ortak girişi varsa; fotoğrafı (1 adet)
c) Veraset yoluyla 18 yaşından küçükler anne veya baba ile ortak oluyorsa, küçükler için mahkemeden kayyum atama kararı alınmalıdır.
d) Yeni ortak giriş var ise ortağın ad ve soyadı, vatandaşlıkları ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ise T.C. kimlik numarası, yabancı uyruklu ise, vergi numarası belirtilmelidir. Yabancı uyruklu ortağın Noter onaylı Pasaport Çevirisi ile ikamet adresi Türkiye’de ise noter onaylı ikamet teskeresi ve potansiyel vergi görüntüleme belgesi eklenmelidir. adresi yurtdışında ise adresi gösterir beyan
e) Esas sermaye payının, eşler arasındaki mal rejimi veya icra yoluyla geçmesi halinde buna ilişkin belge (1 adet asıl) ile gerek görülmesi halinde bu belgeye göre alınacak noter onaylı genel kurul kararı(2 asıl -1 fotokopi)
GEREKLİ EVRAKLAR
1) Dilekçe
2) Noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı (2 adet asıl – 1 adet fotokopi)
3) Hazır Bulunanlar Listesi (1 adet asıl)
4) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (1 adet fotokopi)
5) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri
6) Seçilen müdürün Ticaret Sicili Müdürlüğünce düzenlenen unvan altında imza beyannamesi (1 adet asıl). (Beyannameyi size yakın yerdeki Ticaret Sicili Müdürlüğünde Mersis Talep numarasını ibraz ederek çıkartabilirsiniz.)
7) Ortak olmayan müdürler kurulu üyelerinin bu görevi kabul ettiklerine ilişkin yazılı beyanları (TSY Madde 90/1-c)
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
Notlar:
a) Müdürlerden en azından birinin şirket ortağı olması zorunludur.
b) Birden fazla müdür seçilmesi halinde Müdürler kurulu Başkanı belirlemek için " Şirket müdürü seçilen ..................... (TCKN:.......) TTK m.624 e göre Müdürler Kurulu Başkanı olarak seçilmiştir" ibareleri tutanağa eklenmelidir.
c) Seçilen müdür ortakdışı yabancı uyruklu ise ekinde noter onaylı Pasaport çevirisi -Varsa İkamet İzin Belgesi noter tasdikli sureti (1 adet asıl) ve adresi gösterir Nüfus Müdürlüğü İkametgah Belgesi (1 adet asıl) ile Potansiyel vergi görüntüleme belgesi eklenmelidir.
d) Bir tüzel kişinin şirket müdürlüğüne seçilmesi halinde tüzel kişi ile birlikte tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen bir gerçek kişinin adı, soyadı ve belirlemeye ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği
e) Müdürler kurulunda tüzel kişi üye var ise görev ve yetki dağılımında tüzel kişi üyenin ünvanı yazılmalıdır. Ayrıca kararda, tüzel kişi müdürün gerçek kişi temsilcisinin ad-soyad, yerleşim yeri, vatandaşlığı, TC Kimlik Numarası, yabancı uyruklu ise vergi numarası belirtilmelidir. Yabancı uyruklu gerçek kişi temsilcinin ikamet adresi Türkiye’de ise İkamet İzin Belgesi noter tasdikli sureti (1 adet asıl) ve adresi gösterir Nüfus Müdürlüğü İkametgah Belgesi (1 adet asıl) ile Potansiyel vergi görüntüleme belgesi eklenmelidir. adresi yurtdışında ise adresi gösterir beyan
f) ŞİRKET MÜDÜRLÜĞÜNE TÜZEL KİŞİ SEÇİLİRSE KARARA; “-Şirket müdürlüğüne ……….yıl için /aksi karar alınana kadar ............................................... ticaret adresinde faaliyet gösteren …………………………...………………... ŞİRKETİ (VergiNo:.......; MersisNo:...........................) seçilmiş olup şirketi her hususta münferiden temsil etmesine karar verilmiştir. -Şirket müdürlüğüne seçilen ……………………………..…………… ŞİRKETİ tarafından, gerçek kişi temsilcisi olarak, . …………………………………………….. adresinde ikamet eden T.C.uyruklu, …………………………….…. T.C. Kimlik no’lu, ………………… ………………… belirlenmiştir. İBARELERİ EKLENMELİDİR.
1) Dilekçe
Değişiklik;
(a) Mahkeme karı ile olmuşsa, değişikliği gösterir kesinleşme şerhli mahkeme kararı ( mahkeme ya da noter onaylı örneği 1 asıl, 1 fotokopi), (b) Evlilik nedeniyle olmuşsa; Evlilik cüzdanının noter onaylı örneği veya Nüfus Müdürlüğü’nden onaylı vukuatlı nüfus kayıt örneği (1 asıl) (c) Boşanma nedeniyle olmuşsa; Boşanmanın kesinleştiği mahkeme kararı veya Nüfus Müdürlüğü’nden onaylı vukuatlı nüfus kayıt örneği (1 adet asıl)
GEREKLİ EVRAKLAR
Müdürlüğe yapılacak tescil başvurusunda aşağıdaki belgeler verilir (TSY-93)
1) Dilekçe
2) Noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı ( 2 adet asıl - 1 adet fotokopi)
3) Sermayenin Yeni şeklini içeren Tadil Metni (1 adet asıl)
4) Hazır Bulunanlar Listesi (1 adet asıl)
5) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (1 adet fotokopi)
6) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri
7) Sermaye artırımı sadece iç kaynaklardan veya nakdi sermaye taahhüdü yoluyla veya sermaye taahhüdü ile birlikte iç kaynaklardan yapılıyorsa, sermayenin tamamının ödendiğine, karşılıksız kalıp kalmadığına ve şirket özvarlığının tespitine, iç kaynaklardan karşılanan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğuna ilişkin YMM veya SMMM raporu müşavire ait faaliyet belgesi aslı ya da denetime tabi şirketlerde denetçinin bu tespitlere ilişkin raporu ile denetçilik belgesi
8) Konulan ayni sermaye ile devralınacak işletmeler ve ayni varlıkların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişi tarafından hazırlanmış değerleme raporları ile mahkeme kararı.
9) Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı
10) Ayni sermaye olarak konulan taşınmaz, fikri mülkiyet hakları ve diğer değerlerin kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge
11) Artan Sermayenin ; 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanuna göre onbinde dördünün ödendiğine dair dekont. (Müdürlüğümüzün bağlı olduğu Oda veznesine veya Odanın banka hesabına yatırılacaktır).
12) Sermaye artışı ile dışarıdan alınan yeni ortak tarafından karşılanacaksa noterden işitirak taahhütnamesi (1 adet asıl)
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor..
Notlar:
a) Genel kurulun sermaye artışı kararından itibaren otuz gün içinde müdürlüğe başvurulması gerekmektedir. (Müdürler Kurulunca gerekli görülmesi halinde TTK 591. madde gereği ortakların rüçhan hakkını (yeni pay alma hakkının) kullanılabilmesi için en az onbeş gün süre verilir. Karar tescil ve 35 inci maddedeki gazetede ilan olunur.)
b) Sermaye olarak konulan ve tapu, gemi ve fikri mülkiyet ile benzeri sicillerde kayıtlı bulunan mal ve hakların şirket adına tescilinin gecikmeksizin yapılması amacıyla; Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından sermaye artırımının tescili ile eş zamanlı olarak ilgili sicillere bildirimde bulunulur.
c) Sermaye olarak konulabilen “Ayni sermaye- İşletme devri - Geçmiş yıl karları - Ortakların şirketten alacakları - Sermaye düzeltmesi olumlu farkları - Gayrimenkul satış karları - Nakdi Sermaye” hangisi veya hangileri varsa ekli kararda belirtilen örneğe göre karar alınmalıdır. Sermaye olarak konulabilen iç kaynakların tesbitine dair Mali Müşavir Rapor Örnekleri “ Geçmiş yıl karları raporu - Ortakların şirketten alacakları raporu - Sermaye düzeltmesi olumlu farkları raporu"
d) Ortakların şirketten alacaklarının (Ortaklara Borçlar) SMMM veya YMM ya da denetime tabi şirketlerde denetçinin raporu ile sermayeye artırımına konu edilebilmesi için; bu alacağın yalnızca şirkete nakit olarak verilen borçtan kaynaklanması ve ibraz edilen raporda bu alacağın nakdi borçlanmadan kaynakladığının açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Bu alacaklar nakit borçlanmadan kaynaklanmıyorsa 6102 sayılı TTK 343. maddesi gereği şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanan bilirkişilerce hazırlanacak raporla yapılması gerekmektedir.
e) Sermaye artırımının sadece iç kaynaklardan yapılması durumunda, şirket sermayesinin özvarlık içinde korunduğunu, iç kaynaklardan karşılanan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğunu doğrulayan müdürler kurulunun açık ve yazılı beyanı ile genel kurul tarafından onaylanmış yıllık bilanço, bilanço tarihinin üzerinden altı aydan fazla zaman geçmiş olması halinde ise müdürler kurulu tarafından onaylanmış ara bilançonun müdürlüğe verilmesi halinde, birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen rapor aranmaz.
GEREKLİ EVRALAR
A- Esas sermayenin azaltılması ile birlikte eş zamanlı olarak sermaye artırımı yapılmaması halinde tescil başvurusunda müdürlüğe aşağıdaki belgeler verilir (TSY-96):
1) Sermayenin azaltılmasına ilişkin şirket müdürleri raporunun onaylandığı ve sermayenin azaltılmasının ne tarzda yapılacağının gösterildiği sermaye azaltılmasına dair metni içeren noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı (2 adet asıl – 1 adet fotokopi)
2) Sermayenin yeni şeklini gösterir tadil metni (1 adet asıl)
3) Hazır Bulunanlar Listesi (1 adet asıl)
4) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (1 adet fotokopi)
5) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri
6) Sermayenin azaltılmasının sebepleri ile azaltmanın amacı ve azaltmanın ne şekilde yapılacağını gösterir şirket müdürü veya müdürleri tarafından hazırlanmış ve genel kurul tarafından onaylanmış sermayenin azaltılmasına ilişkin rapor (2 asıl- 1 fotokopi) (tescil ve ilan edilir.)
7) sermayenin azaltılmasına rağmen şirket alacaklılarının haklarını tamamen karşılayacak miktarda aktifin şirkette mevcut olduğunun belirlenmesine ilişkin YMM veya SMMM raporu ile müşavirin faaliyet belgesi ya da denetime tabi şirketlerde denetçinin bu tespitlere ilişkin raporu. ( 1asıl)
8) Şirket alacaklılarına yedişer gün arayla üç defa çağrı yapıldığına dair Sicili Gazetesi örnekleri,
9) Alacakların ödendiği veya teminat altına alındığını gösteren belge örnekleri,
10) Dilekçe
B- Sermaye, zararlar sonucunda bilançoda oluşan bir açığı kapatmak amacıyla ve bu açıklar oranında azaltılacak olursa;
1) Şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme yükümlülüklerinin tamamen ödendiğini gösteren belge bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen belgelere ek olarak müdürlüğe verilir.
2) Şirket müdürlerince alacaklıları çağırmaktan ve bunların haklarının ödenmesinden veya teminat alınmasından vazgeçilmiş ve buna ilişkin müdürler kurulu kararı müdürlüğe ibraz edilmiş ise birinci fıkranın (d) ve (e) bentlerinde belirtilen belgeler aranmaz.
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor. BİRİNCİ AŞAMADA YALNIZCA ALACAKLILARI DAVET İLANI 3 KEZ YAYINLANMAK ÜZERE GAZETEYE GÖNDERİLİR. BİRER HAFTA ARAYLA YAYINLANAN 3. İLANDAN İKİ AY SONRA SERMAYE AZALTIMI TESCİL VE İLAN EDİLİR. Detay Bilgiler * Karar alındıktan sonra Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yapılan ilanla 3. ilandan itibaren 2 ay içinde alacaklıların alacaklarını beyan ederek ödeme veya teminat istemeleri bildirilir. * sermayenin azaltılması kararını uygulayıp sonuçlandırabilmek için alacakların ödenmesi veya temin olunması gereklidir.
LİMİTED ŞİRKET Mevzuat Türk Ticaret Kanunu MADDE 367-
(1) Yönetim kurulu esas sözleşmeye konulacak bir hükümle, düzenleyeceği bir iç yönergeye göre, yönetimi, kısmen veya tamamen bir veya birkaç yönetim kurulu üyesine veya üçüncü kişiye devretmeye yetkili kılınabilir. Bu iç yönerge şirketin yönetimini düzenler; bunun için gerekli olan görevleri, tanımlar, yerlerini gösterir, özellikle kimin kime bağlı ve bilgi sunmakla yükümlü olduğunu belirler. Yönetim kurulu, istem üzerine pay sahiplerini ve korunmaya değer menfaatlerini ikna edici bir biçimde ortaya koyan alacaklıları, bu iç yönerge hakkında, yazılı olarak bilgilendirir.
(2) Yönetim, devredilmediği takdirde, yönetim kurulunun tüm üyelerine aittir. Türk Ticaret Kanunu MADDE 371- (7) (Ek: 10/9/2014 - 6552/131 md.) Yönetim kurulu, ……………………, temsile yetkili olmayan yönetim kurulu üyelerini veya şirkete hizmet akdi ile bağlı olanları sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları olarak atayabilir. Bu şekilde atanacak olanların görev ve yetkileri, 367 nci maddeye göre hazırlanacak iç yönergede açıkça belirlenir. Bu durumda iç yönergenin tescil ve ilanı zorunludur. İç yönerge ile ticari vekil ve diğer tacir yardımcıları atanamaz. Bu fıkra uyarınca yetkilendirilen ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları da ticaret siciline tescil ve ilan edilir. Bu kişilerin, şirkete ve üçüncü kişilere verecekleri her tür zarardan dolayı yönetim kurulu müteselsilen sorumludur. Türk Ticaret Kanunu MADDE 629- (3) (Ek: 10/9/2014 - 6552/132 md.) Müdürler tarafından şirkete hizmet akdi ile bağlı olanların sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları olarak atanması hususunda 367 nci madde ile 371 inci maddenin yedinci fıkrası kıyasen limited şirketlere de uygulanır
Tescil ve ilan için yapılması gereken işlemler
1- Müdürler Kurulunun; TTK 367 ye göre yönetim yetkisinin devrine ilişkin iç yönerge düzenleyebilmesi için şirket sözleşmesinde buna ilişkin hüküm bulunması gerekir. Şirket sözleşmesinde bu konuda bir madde yoksa öncelikle sözleşme değişikliği yapılarak tescil ettirilmelidir.
2- Müdürler Kurulunun; TTK 371/7 ye göre temsil yetkisinin devrine ilişkin iç yönerge düzenleyebilmesi için (temsile yetkili olmayan şirket ortakları ile şirkete hizmet akdi ile bağlı olanların, üçüncü kişilerle şirket veya şubesi adına sınırlı yetkiyle işlem tesis etme hususunda görevlendirilmesi) temsil yetkisinin devredilebileceğine dair şirket sözleşmesinde hüküm aranmasına gerek yoktur.
3- Yönetimin devredilebilmesi için şirket sözleşmesi iç yönerge düzenlemeye uygun ise veya şirket sözleşmesi tadil edilerek uygun hale getirildi ise Müdürler Kurulu Kararı ile yönetimin devrine ilişkin iç yönerge hazırlanabilir. TTK 367 ye göre hazırlanan iç yönergenin tescil ve ilanı zorunlu değildir.
4- TTK 371/7 ye göre sınırlı yetkiye sahip kişilerin sınırlı yetki çerçevesini belirleyen bir iç yönerge hazırlanması halinde şirket sözleşmesinde bu hususta hüküm aranmaksızın Noter Onaylı Müdürler Kurulu kararı ile kabul edilerek tescil ve ilan ettirilecektir.
5- Noter onaylı sınırlı yetkili atamasına dair Müdürler Kurulu Kararı. İç yönergeyle belirlenen sınırlı yetkilere atanacak kişilerin Ad-Soyad ve T.C.Kimlik Numaraları, iç yönergenin tarih ve sayısına atıf yapılarak belirlenir.
6- Atanan Sınırlı yetkilinin görevi kabul etiğine dair Ticaret Sicili Müdürlüğüde düzenlenen ünvan altında imza beyannamesi
NOTLAR
a- Sözleşme tadili, iç yönerge ile eş zamanlı olarak tescil ve ilan edilebilir.
b- İç yönergede, belirlenen yetkilere atanan kişilerin isimleri yer almayacaktır.
c- Tescil ve ilan edilmiş iç yönergede herhangi bir değişiklik yapılması veya mevcut iç yönergeye ilavelerin yapılacak olması halinde, ayrı tarih ve say
Şirket sözleşmesi değişikliğinin tesciline ilişkin başvuruda, müdürlüğe aşağıdaki belgeler verilir (TSY-92):
1) Dilekçe
2) Noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı ( 2 adet asıl -1 adet fotokopi)
3) Şirket sözleşmesinin değişen maddelerinin yeni şeklini içeren tadil metni ( 1 adet asıl)
4) Hazır Bulunanlar Listesi (1 adet asıl)
5) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (1 adet fotokopi)
6) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
GEREKLİ EVRAKLAR
1) Dilekçe
2) Noter onaylı Müdürler Kurulu Kararı veya Genel Kurul Toplantı Tutanağı (2 asıl – 1 fotokopi)
3) Hazır Bulunanlar Listesi (Genel Kurul Kararı alındı ise -1 adet asıl)
4) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (Genel Kurul Kararı alındı ise – 1 adet fotokopi)
5) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri (Genel Kurul Kararı alındı ise )
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
GEREKLİ EVRAKLAR
1) Dilekçe
2) Noter onaylı Müdürler Kurulu Kararı veya Genel Kurul Toplantı Tutanağı ( 2 asıl – 1 fotokopi)
3) Hazır Bulunanlar Listesi (Genel Kurul Kararı alındı ise – 1 adet asıl)
4) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (Genl Kurul Kararı alındı ise – 1 adet fotokopi)
5) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri (Genel Kurul Kararı alındı ise )
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
GEREKLİ EVRAKLAR
1) Dilekçe
2) Noter onaylı Müdürler Kurulu Kararı veya Genel Kurul Toplantı Tutanağı (2 asıl – 1 fotokopi)
3) Hazır Bulunanlar Listesi (Genel Kurul Kararı alındı ise -1 adet asıl)
4) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (Genel Kurul Kararı alındı ise -1 adet fotokopi)
5) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri (Genel Kurul Kararı alındı ise )
6) Merkez unvan değişikliği, Birleşme veya nevi değişikliğinin ilan edildiği Sicil gazeteleri veya ilan metinleri
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
GEREKLİ EVRAKLAR
1) Dilekçe
2) Noter onaylı Müdürler Kurulu Kararı veya Genel Kurul Toplantı Tutanağı (2 asıl – 1 fotokopi)
3) Hazır Bulunanlar Listesi (Genel Kurul Kararı alındı ise – 1 adet asıl)
4) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (Genl Kurul Kararı alındı ise – 1 adet fotokopi)
5) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri (Genel Kurul Kararı alındı ise )
6) Seçilen müdürün Ticaret Sicili Müdürlüğünde düzenlenen unvan altında imza beyannamesi (1 adet asıl). (Beyannameyi size yakın yerdeki Ticaret Sicili Müdürlüğünde Mersis Talep numarasını ibraz ederek çıkartabilirsiniz.)
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
Notlar:
a) Seçilen müdür yabancı uyruklu ise ekinde onaylı pasaport sureti ve varsa yabancılara verilen kimlik numarasını gösteren resmi belge fotokopisi ile Potansiyel vergi görüntüleme belgesi eklenmelidir.
b) Bir tüzel kişinin şube müdürlüğüne seçilmesi halinde tüzel kişi ile birlikte tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen bir gerçek kişinin adı, soyadı ve belirlemeye ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği
c) ŞubeMüdürü olarak tüzel kişi üye var ise görev ve yetki dağılımında tüzel kişi üyenin ünvanı yazılmalıdır. Ayrıca kararda, tüzel kişi müdürün gerçek kişi temsilcisinin ad-soyad, yerleşim yeri, vatandaşlığı, TC Kimlik Numarası, yabancı uyruklu ise vergi numarası belirtilmelidir. Yabancı uyruklu gerçek kişi temsilcinin noter onaylı pasaport sureti ile varsa yabancılara verilen kimlik numarasını gösteren resmi belge fotokopisi ile Potansiyel vergi görüntüleme belgesi eklenmelidir.
d) ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE TÜZEL KİŞİ SEÇİLEMEZ
GEREKLİ EVRAKLAR
1) Dilekçe
2) noter onaylı Müdürler Kurulu Kararı veya Genel Kurulu Toplantı Tutanağı (1 asıl – 1 fotokopi)
3) Hazır Bulunanlar Listesi (Genel Kurul Kararı alındı ise -1 adet asıl)
4) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (Genel Kurul Kararı alındı ise -1 adet fotokopi) 5) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri (Genel Kurul Kararı alındı ise )
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
Ticaret Sicili Yönetmeliği (Madde 104- Madde 86):
GEREKLİ EVRAKLAR
1) Dilekçe
2) Tasfiye genel kurul kararına dayanıyorsa noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı (2 adet asıl – 1 adet fotokopi). Tasfiye Başka bir sebepten ileri geliyorsa bunu kanıtlayan belgenin onaylı örneği(2 asıl – 1 fotokopi)
3) Hazır Bulunanlar Listesi (1 adet asıl)
4) Çağrılı genel kurullarda ve birden fazla ortaklılarda Gündem Kararı (1 adet noter onaylı)
5) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri
6) Tasfiye memurunun “Tasfiye Memuru ” ünvan ile şirket unvanı altında Ticaret Sicili Müdürlüğünde düzenlenmiş imza beyannamesi (1 adet asıl). (Beyannameyi size yakın yerdeki Ticaret Sicili Müdürlüğünde Mersis Talep numarasını ibraz ederek çıkartabilirsiniz.)
8) Mali Müşavir Onaylı Bilanço dökümü
NOT-1: Tasfiye Memurlarından en az birinin Türk vatandaşı olması ve yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması şarttır (TTK-643; TTK-536)
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
Ticaret Sicili Yönetmeliği (Madde 104): Anonim şirketlerin sona ermelerine, tasfiyelerine, ek tasfiyelerine ve tasfiyeden dönmelerine ilişkin yönetmeliğin 86 ila 89 uncu madde hükümleri limited şirketlere de uygulanır.
GEREKLİ EVRAKLAR
1) Dilekçe
2) Noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı (2 adet asıl – 1 adet fotokopi)
3) Hazır Bulunanlar Listesi (1 adet asıl)
4) Çağrılı genel kurullarda ve birden fazla ortaklılarda Gündem Kararı (1 adet noter onaylı)
5) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri
6) Şirket malvarlığının ortaklar arasında dağıtımına henüz başlanmadığına dair Tasfiye memurları tarafından hazırlanan rapor (TTK-643; TTK-548/3)
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
Ticaret Sicili Yönetmeliği (Madde 104- Madde 86/2):
GEREKLİ EVRAKLAR
1) Dilekçe (Tasfiye memuru tarafından imzalanmalı)
2) Noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı (2 adet asıl – 1 adet fotokopi)
3) Hazır Bulunanlar Listesi (1 adet asıl)
4) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (1 adet fotokopi)
5) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri
6) Genel kurul tarafından onaylanmış son ve kesin bilanço (Tasfiye Memuru bilançonun altına “Şİrketin borcu, alacağı ve devam eden davası yoktur” ibaresini yazarak imzalayacak, Tasfiye memurunca imzalanan ve genel kurula sonulan bilançoyu genel kurul adına toplantı başkanı imzalayacak) Bilanço için vergi dairesinden alınan damga vergisi makbuzu alınız.
NOT-1: Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde birer hafta ara ile yayımlanan ilanlardan, 3. ilanın üzerinden 6 ayı tamamladıktan sonra fesih kararı alınabilir.
NOT-2: Tasfiyeye sürecinde yapılan ilanlar ve çağrılara rağmen ulaşılamayan ortaklar ve alacaklılar olursa alacak ve haklarının ödenebilmesi için Tasfiye Memurunca hazırlanan Alacaklılar listesinin sicil müdürlüğüne ibrazı gerekir.
NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor.
Turizm Seyahat Acenteliği İşletme Adını ilk alma:
1) Dilekçe
2) Turizm seyahat acenteliği işletme adının alınmasına ilişkin noter onaylı genel kurul tutanağı (2 asıl – 1 fotokopi)
3) T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın unvan alma ile ilgili izin yazısı aslı veya noter onaylı örneği (1 asıl)
Türkiye’deki Bir Şirketin Merkezinin Yurtdışına Taşınması Belgeler (TSY Madde 116)
(1) Türkiye’deki bir ticaret şirketinin merkezini yurtdışına taşınabilmesi için;
a- 14/1/2011 tarihli 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 12 nci maddesi uyarınca, şirketin konumunda meydana gelecek değişiklikten alacaklıların şirket sözleşmesinde öngörüldüğü şekilde ve her durumda sicil gazetesinde ilan yoluyla haberdar edildiklerini, alacaklarını bildirmeye davet olunduklarını kanıtlayan gazeteler ve belgeler,
b- Alacaklıların tamamının yazılı muvafakatları veya alacakların tamamının ödendiğine veya teminat altına alındığına dair belgeler,
c- Şirketin kayıtlı olduğu vergi dairesinden ve sosyal güvenlik kurumundan alınacak, borcun olmadığına veya teminat altına alındığına dair yazı,
ç- Şirketin merkezinin yurtdışına taşınmasına ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği, müdürlüğe verilir.
(2) Birinci fıkrada öngörülen belgeler müdürlüğe verilmeden, merkezin yurtdışına taşınması amacıyla yapılacak hiçbir talep müdürlükçe karşılanmaz.
(3) Merkezi yurtdışına taşınan bir ticaret şirketinin sicilden kaydının silinebilmesi için gerekli olan belgelere ek olarak ticaret şirketinin faaliyetinin yurtdışında devam ettiğini doğrulayan, 32 nci maddenin ikinci fıkrasına uygun olarak onaylanmış belge de merkezin kayıtlı olduğu yerdeki müdürlüğe verilir. Tescil (TSY Madde 117) (1) 116 ncı maddede belirtilen işlemler tamamlandıktan sonra şirkete ait kayıtlar silinir ve aşağıdaki olgular tescil edilir:
a- Merkezin yurtdışına taşınmasına ilişkin yetkili organ kararı ve tarihi.
b- Ticaret şirketinin merkezinin yurtdışına taşınmasından sonraki ticaret unvanı veya varsa işletme adı, hukuki şekli ve merkezi ile tescile yetkili olan yabancı makam.
c- Alacaklıların korunmasına ilişkin tedbirlerin alındığını ispatlayıcı belgeler.
TTK 617 İNCİ MADDESİ UYARINCA HER YIL YAPILACAK OLAĞAN GENEL KURUL İÇİN DÜZENLENMESİ
GEREKEN EVRAKLAR.
1) Noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı (1 asıl )
2) Hazır Bulunanlar Listesi (1 adet asıl)
3) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (1 adet fotokopi)
4) Çağrılı genel kurullarda gündemin yayımlandığı sicil gazetesi fotokopisi ile iadeli taahhütlü gönderi fotokopileri NOT: Genel kurulda tescil edilecek hususlar eklenirse tescil ve ilan edilir. Tescil edilecek husus yoksa sicil dosyasına alıkonulur.